Skip to main content

Jak připevnit ke stěně i výloze propagační plakát? Oboustrankou, lištami nebo magnety

Jak připevnit propagační plakát na sklo výlohy, plakátovací plochu nebo stěnu v obchodě, restauraci? Vyberte si z několika způsobů a přilákejte nové zákazníky. Zjistěte v článku, jak na to.

Jak připevnit propagační plakát na stěnu, sklo výlohy, plakátovací plochu? Způsobů je několik, záleží, zda jej chcete umístit napevno nebo dočasně a nejlépe bez poškození plakátu i nosné stěny. Podívejte se v článku na možnosti připevnění plakátu.

Jak na trvalé připevnění plakátů v exteriéru

Pokud potřebujete propagační plakáty, postery umístit trvale v exteriéru, základní možnosti připevnění jsou dvě nebo tři:

1) Vylepte plakáty pomocí lepidla

V případě většího výlepu se vyplatí použít klasické lepidlo na plakáty, se kterým pracují i profesionální lepiči plakátů. Dodává se většinou v prášku. Před použitím jej smícháte s vodou. Štětcem nebo válečkem lepidlem natřete na nosnou plochu, přiložte plakát a nakonec válečkem uhlaďte. U městských ploch, které spravují technické služby a výlepové firmy, se ani jiný způsob připevnění plakátů nepoužívá.

Podle zkušeností z diskuzí lepiči používají lepidla s názvy Taposa, ALFACELL nebo lepicí směs Duvilax.

2) Přicvakněte plakáty sponkovačkou

Máte plakátů jen pár a potřebujete je před akcí rozvézt po okolí? Pořiďte si čalounickou sponkovačku a sponky. Každý plakát k plakátovací ploše přicvakněte 4 až 6 sponkami.

Tento způsob se hodí hlavně pro vesnické plakátovací plochy a menší formáty plakátů. V případě „výlepu“ formátu A1 by byla spotřeba sponek už moc velká.

Sponkovačka na připevnění plakátů.

3) V nouzi stačí připínáčky

Dříve lidé plakáty k plochám připevňovali často pomocí připínáčků. Můžete je použít také, ale je skoro jisté, že vám je někdo ukradne a použije pro svůj plakát. A váš plakát pak brzy odfoukne vítr.

Připínáčky na připevnění plakátů.

4a) Na sklo venku pomocí „oboustranky“

Jak připevnit plakát na plechovou nebo skleněnou plochu? Pomocí sponkovačky ani připínáčků to moc nejde a kýbl s lepidlem na plakáty u sebe taky možná zrovna nemáte.

Pomozte si oboustrannou samolepicí páskou. Před použitím plochu očistěte. Udrží páska váš plakát? Záleží na pevnosti „oboustranky“ i typu papíru. Někdy je lepší rohy ještě přelepit klasickou průhlednou lepicí páskou. Pro jistotu.

Lepicí páska na přilepení plakátů k výloze.

Jak na dočasné připevnění plakátů v interiéru

Venkovní výlep už máte pravděpodobně hotový. Teď ještě plakáty s pozvánkou na akci umístěte ve své restauraci, prodejně. Používat lepidlo na plakáty ani sponkovačku zřejmě nechcete. Naštěstí jsou k dispozici i další způsoby, díky kterým nedojde k poškození plakátu, ani k destrukci nosné stěny.

4b) Přilepte plakáty oboustrannou samolepkou

Oboustranná samolepicí páska se hodí i pro použití v interiéru. Známé jsou například samolepicí pásky značek 3M nebo Pattex. Oboustranka se hodí hlavně pro umístění plakátu na sklo výlohy nebo hladkou neporézní stěnu z plastu, kovu.

Po odejmutí plakátu mohou na nosné stěně i skle zůstat malé fleky od lepidla. Odstraníte je lihem, případně čističem na okna.

5) Uválejte si kuličky z lepicí hmoty

Obdobou oboustranné samolepky je lepicí hmota. Dodává se v plátech. Utrhněte si malinký kousek podle potřeby, vytvarujte do malých kuliček a přilepte na rohy plakátu. Pak plakát přiložte ke stěně a přimáčkněte.

Lepicí hmota může po sejmutí plakátu zanechávat malé fleky, proto ji raději nepoužívejte na klasické bílé stěně ani tapetě. Lepicí hmotu seženete například od značek Pritt, Kores, 3M.

6) Pověste plakát mezi plakátové lišty z plastu nebo hliníku

Chcete-li plakát hezky napnout a pověsit na háček, pořiďte si plakátové lišty. Dodávají se v různých barvách, délkách, plastové nebo kovové, většinou z hliníku. Kovové plakátové lišty vypadají luxusněji.

Plastové plakátové lišty si můžete nařezat podle potřeby zalamovacím nožem, hliníkové jedině pilkou. Ale to by asi moc parády neudělalo. Existují lišty nasouvací s H nebo U profilem a lišty zaklapávací. Jednu lištu nasunete, anebo přicvaknete na horní stranu plakátu, druhou lištu na spodní.

K lištám výrobci dodávají háčky a očka, pomocí kterých plakát pověsíte na háček připevněný ke zdi.

7) Zaklapněte plakát do rámu

Pokud má plakát dobře prezentovat vaši nabídku, zvát hosty na akci, zákazníky na slevu, umístěte jej do rámu, klip rámu, klaprámu, clipu. Rámy a zaklapávací rámy seženete ve standardizovaných rozměrech v hobby marketu nebo objednáte na e-shopu. Nejpoužívanější je pravděpodobně rám na plakáty z hliníku. Plakát můžete umístit pod dodanou fólii, slídu, anebo nahoru na ni, aby byl lépe vidět.

Plakáty v rámu.

8) Na menší plakátky stačí klipy

Potřebujete po prodejně nebo lokále rozmístit více menších plakátků, letáčků? Přicvakněte je třeba k natažené šňůře pomocí kancelářských nebo pružinových klipů.

Klipy, kolíčky na pověšení plakátů.

9) Přicvakněte plakát mezi magnety

Méně známou možností, jak připevnit plakáty, je použití malých, přesto silných neodymových magnetů. Způsobů, jak magnety použít, je několik.

9a) Připevněte plakát magnety k feromagnetické ploše

Nejsnazší použití magnetů je přicvaknout plakát k feromagnetické kovové ploše nebo magnetické tabuli. Stačí ale i natažená kovová páska, anebo ocelové lanko. Pro tento účel se hodí malé neodymové kostičky, případně magnetické válečky.

9b) Secvakněte plakát k výloze pomocí dvou magnetů

Druhým způsobem umístění je secvaknout plakát pomocí magnetů z obou stran ke slabé desce. Vložte plakát k vnitřní tabuli skla výlohy nebo k přepážce ze slabší překližky a umístěte magnety z obou stran. I pro tento způsob se hodí magnetické kostičky.

Neodymové magnety pro připevnění plakátů.

9c) Nalepte ke stěně kovové kotoučky nebo pásku

Jestliže potřebujete magnety připevnit ke zdi, dřevu, přilepte k němu kovové kotoučky nebo samolepicí kovovou pásku. Pásku si nastříháte podle potřeby.

Následně přiložíte plakát a klasicky přicvaknete pomocí magnetů. Více tipů, jak magnety využít, si přečtěte v článku 6 tipů pro využití samo/lepicích ocelových kotoučů a neodymových magnetů.

Ať vám propagační plakáty přivedou hodně zákazníků!

Nechte si spočítat cenu výroby plakátů – tiskneme plnobarevně a levně s rychlým dodáním až k vám.